Bijdrage ‘Aan de Hand’, magazine voor mensen met Dupuytren

Bijdrage geschreven voor Dupuytren magazine, voor mensen met Dupuytren : ‘Aan de Hand’.


 

Je handen

Je handen. Al in de baarmoeder zuigen veel baby’s op hun duim. Na je geboorte duurt het een paar weken voordat je ze echt ontdekt. Langzaam leer je dat je met je handen van alles kunt vastpakken. Eerst alleen grote dingen. Later ook kleine dingen, zoals een klein knoopje dat op de grond ligt.

De handen zijn erg belangrijk geweest in de ontwikkeling van de mens. Toen de mens rechtop ging staan, kwamen de handen vrij en konden die zich verder ontwikkelen. Onze handen zijn anders dan die van andere diersoorten. Mensen en apen kunnen als enige de toppen van hun wijsvinger en duim naar elkaar toe brengen en daarmee een hele precieze greep maken. Deze vaardigheid stelde de mens in staat gereedschap te gebruiken en zo van alles te maken.

Met je handen kun je voor jezelf zorgen, maar ook van alles doen en maken. Ook kun je met je handen voelen. Zelfs met je ogen dicht kun je zeggen wat voor voorwerp je in je hand hebt. Je handen waarschuwen je als je thee veel te heet is en je beter even kun wachten met drinken. Bij het begroeten van mensen schud je ze vaak even de hand of zwaai je even naar ze. Als je iemand wilt troosten, leg je je hand op de schouder.


Plastisch chirurg Mariëtta Bertleff:

“Het is heel belangrijk dat als je vermoedt dat je Dupuytren hebt, je niet te lang wacht met het vragen van advies. Laatst zag ik een mevrouw bij wie de pink zo krom stond dat haar nagel haar palm raakte. Dat is veel lastiger te behandelen. De ingreep zal nu uitgebreider zijn en het herstel duurt langer dan wanneer ze eerder was gekomen. Mensen wachten vaak lang omdat het geen pijn doet en omdat ze zich meestal heel goed kunnen aanpassen. Ze redden zich ook met die kromme vingers wel. Toch is het jammer, want als iemand lang wacht, kan ik die vinger vaak niet meer helemaal recht zetten.”

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *