Meest voorkomende diagnoses

Artrose handen

SYMPTOMEN OF KLACHTEN BIJ ARTROSE:

Pijn in vingers of pols. Krachtverlies. Dingen laten vallen. Zwelling rondom gewricht.
Meer informatie over Artrose handen ->


BEHANDELING VOOR ARTROSE:

1. Operatie voor artrose van de vinger
2. Operatie voor artrose van de pols
Meer informatie over operaties voor Artrose ->


Download hier de .pdf over Artrose van de vinger
Download hier de .pdf over Artrose van de pols

Carpaal tunnel syndroom

SYMPTOMEN OF KLACHTEN BIJ CARPAAL TUNNEL SYNDROOM:

Tintelingen in vingers, vaak ‘s nachts erger. Tintelingen tijdens telefoneren of fietsen. Krachtverlies. Pijn in pols. Dove vingertoppen.
Meer informatie over carpaal tunnel syndroom ->


BEHANDELING VOOR CARPAAL TUNNEL SYNDROOM

Hoe gaat de operatie?
De operatie vindt meestal plaats onder plaatselijke verdoving. Hierna wordt tijdelijk de bovenarm afgeknepen door een strak opgeblazen bloedleegte band, zodat alles in het operatie gebied goed te zien is. U krijgt 1-2 prikken aan de binnenzijde van de pols ter plaatse van de carpale tunnel. Vervolgens wordt een incisie in de huidlijn gemaakt en wordt de tunnel geopend.
Hierna wordt de huid weer gesloten met niet oplosbare hechtingen. Deze worden na 8-10 dagen verwijderd op de polikliniek. U krijgt een drukkend verband en een mitella.

tek06-carpaaltunnel - handchirurgie

  1. Incisie
  2. Verband

Filmpje
Je kunt  hier een filmpje bekijken van een operatie met een anti-verklevingsmatje voor de behandeling van een recidief carpaal tunnel syndroom of andere verklevingen van zenuwen: https://youtu.be/JceSXYgxwjI

behandeling carpaal tunnel sndroom of verklevingen zenuwen

Wat mag ik na de operatie?
Het verband mag na 2-3 dagen door u worden verwijderd. Hierna kunt u volstaan met een pleister op de wond. De eerste 4 weken is het belangrijk om een brace te dragen bij tilwerkzaamheden of andere zware belasting. Nadat de hechtingen zijn verwijderd is het belangrijk om het litteken goed in te smeren en dagelijks te masseren. Houdt er rekening mee dat het litteken vaak de eerste 3 maanden gevoelig is en verdikt aan voelt.


Download hier de .pdf over Carpaal tunnel syndroom

Cubitaal tunnel syndroom

SYMPTOMEN OF KLACHTEN BIJ CUBITAAL TUNNEL SYNDROOM:

Tintelingen of doof gevoel in pink en ringvinger. Kracht verlies. Pijn in elleboog.
Meer info over cubitaal tunnel syndroom ->


BEHANDELING VOOR CUBITAAL TUNNEL SYNDROOM:

Hoe gaat de operatie?
Een cubitaal tunnel release vindt plaats onder een blokverdoving van de arm of narcose in dagverpleging. Tijdens de ingreep wordt tijdelijk de bovenarm afgeknepen door een strak opgeblazen bloedleegte band, zodat alles in het operatie gebied goed te zien is. Er wordt een incisie gemaakt aan de binnenzijde van de elleboog. Vervolgens wordt het dak van de cubitale tunnel open gemaakt en wordt de nervus ulnaris vrijgelegd. De huid wordt gehecht met oplosbare, onderhuidse hechtingen en u krijgt een drukkend verband om de elleboog en een mitella.

Wat mag ik na de operatie?
Het verband mag na 3 dagen door u worden verwijderd. Hierna kunt u volstaan met een pleister op de wond. Het is belangrijk om de zenuw goed te laten glijden in het littekenweefsel. Hiervoor krijgt u adviezen van de handtherapeut. Voorkom spanning op de wond en zwelling. U mag 4 weken niet zwaar tillen.


Download hier de .pdf over Cubitaal tunnel syndroom

Duimbasis slijtage

SYMPTOMEN OF KLACHTEN BIJ DUIMBASIS SLIJTAGE:

Pijn in duimmuis. Zwelling duimbasis. Pijn bij dingen vasthouden of blaadjes omslaan van boek of krant. Niet meer kunnen wringen.
Meer info over duimbasis slijtage ->


BEHANDELING VOOR DUIMBASIS SLIJTAGE:

Hoe gaat de operatie?
De ingreep vindt plaats onder een blokverdoving van de arm of narcose in dagbehandeling. Tijdens de ingreep heeft een een strak opgeblazen bloedleegte band om uw bovenarm zodat in het operatie gebied alles goed zichtbaar is. U krijgt een incisie aan de rand van de duimmuis. Vervolgens wordt de spier opzij gehouden en wordt het gewricht opengemaakt.

Na identificatie van het trapeziumbotje onder doorlichting op de operatie kamer wordt dit botje in stukjes verwijderd. Omdat het rondom vast zit met allemaal bandjes kan je het er niet in zijn geheel uit tillen. Hierna wordt via een kleine incisie op de onderarm en met een pees tangetje een stukje van de polsbuigpees (de FCR: flexor carpi radialis) onderhuids losgemaakt. Deze wordt gebruikt om de holte die is ontstaan na het verwijderen van het trapeziumbotje op te vullen en het gewrichtskapsel te verstevigen.

Alle lagen worden onderhuids weer gesloten. De huid op de onderarm wordt gesloten met oplosbare hechtingen. De huid van de duimmuis wordt met niet oplosbare hechtingen gesloten. Deze worden na 8-10 dagen poliklinisch verwijderd. U krijgt een drukverband, een gipsspalk en een mitella.

operatie duimbasis
1. Incisie
2. Verwijderen trapezium botje
3. Opvulling met peessling
4. Gipsverband

Wat mag ik na de operatie?
Hou er rekening mee dat een trapezectomie over het algemeen de eerste dagen een pijnlijke ingreep is. Plan dus rust in.

Belangrijk is om de hand hoog te houden op een kussen of met de mitella om zwelling tegen te gaan. Zwelling geeft pijn en stijfheid. De gipsspalk die u op de operatiedag heeft gekregen wordt na 5-7 dagen vervangen. Meestal is de zwelling dan afgenomen en zit de spalk te wijd. De spalk dient u in totaal 6 weken dag en nacht te dragen (ook tijdens douchen). Deze mag alleen af onder begeleiding van uw handtherapeut voor het doen van oefeningen. Na 6 weken krijgt u een kortere spalk en mag u langzaam de hand meer gaan gebruiken.

Bovenstaande betekent niet dat u 6 weken niets met u hand mag doen. De spalk beschermt uw duim, maar voorkom zwelling.


Download hier de .pdf over Duimbasis slijtage

Dupuytren

SYMPTOMEN OF KLACHTEN BIJ DUPUYTREN:

Vinger of hand niet meer plat op tafel kunnen leggen. Vast aanvoelende knobbel in handpalm.
Meer info over Dupuytren ->BEHANDELING VOOR DUPUYTREN

Hoe gaat de operatie?
Omdat dupuytren zich heel verschillend kan presenteren zijn er ook verschillende operaties mogelijk:

1. Naaldmethode
De naaldmethode vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Hiervoor krijgt u enkele prikjes rondom de dupuytren streng in de handpalm. Hierna wordt met een naald de streng zwakker gemaakt door gaatjes in de streng te prikken. Tenslotte wordt onder toenemende tractie de vinger gestrekt zodat de dupuytren streng breekt.

2. Beperkte fasciëctomie onder plaatselijke verdoving
Hierbij is er sprake van een kleine dupuytrense streng of nodus in de handpalm. Na enkele verdovingsprikken wordt via een boogvormige of zigzag incisie het dupuytren weefsel verwijderd. Tijdens de ingreep is een strakke bloedleegte band om uw bovenarm opgeblazen om alles in het operatie gebied goed zichtbaar te houden. De huid wordt gesloten met niet oplosbare hechtingen welke na 8-10 dagen worden verwijderd.

3. Partiële fasciëctomie:
Deze ingreep vindt plaats onder een blokverdoving van de arm of narcose. Tijdens de ingreep is tijdelijk een strakke bloedleegte band opgeblazen om uw bovenarm om alles in het operatie gebied goed zichtbaar te houden. Er worden vaak uitgebreide incisies gemaakt in de handpalm, voortlopend indien nodig naar de vingers om al het dupuytrenweefsel te verwijderen. Hierna wordt de huid gesloten met niet oplosbare hechtingen welke na 8-10 dagen worden verwijderd.

4. Dermatofasciëctomie:
Deze ingreep verloopt hetzelfde als bij een partiële fasciëctomie met dat verschil dat deze vaak uitgebreider is en er een huidtransplantaat nodig is om een defect in de handpalm of voorzijde vinger te sluiten. Het huidtransplantaat wordt meestal genomen van de binnenzijde van de onderarm. Deze plek wordt dan gesloten met onderhuidse, oplosbare hechtingen. De hand wordt gehecht met niet oplosbare hechtingen. Deze worden na 8-10 dagen verwijderd op de polikliniek.


operatie Dupuytren

1. Incisie bij partiële fasciëctomie, of
2. Incisie bij dermato fasciëctomie
3. Verband


Wat mag ik na de operatie?

1. Naaldmethode:
U krijgt een drukkend verband en mitella. Het verband mag u na 24 uur zelf verwijderen. Hierna is meestal geen pleister nodig en kan u alles doen op geleide van de zwelling.

2. Beperkte fasciëctomie onder plaatselijke verdoving
U krijgt een drukkend verband en mitella. Het verband mag u na 24-48 uur zelf verwijderen.

3. Partiële fasciëctomie:
U krijgt een drukkend verband en mitella. Het verband wordt voor u op dag 5-7 verwijderd op de polikliniek. U krijgt dan oefenadviezen en adviezen voor littekenbehandeling. Daarnaast krijgt een spalk voor de nacht om kromstand van de vingers door littekenvorming tegen te gaan. Deze is voor 2-3 maanden.

4. Dermatofasciëctomie
U krijgt een drukkend verband en mitella. Het verband wordt voor u op dag 5-7 verwijderd op de polikliniek. U krijgt dan oefenadviezen en adviezen voor littekenbehandeling. Daarnaast krijgt een spalk voor de nacht om kromstand van de vingers door littekenvorming tegen te gaan. Deze is voor 2-3 maanden.


Download hier de .pdf over Dupuytren

Ganglion pols of vinger

SYMPTOMEN OF KLACHTEN BIJ GANGLION POLS OF VINGER:

Pijn in pols. Niet meer goed kunnen opdrukken. Zichtbare zwelling aan achterzijde pols of vinger.
Meer info over Ganglion pols of vinger ->


BEHANDELING VOOR GANGLION POLS OF VINGER

Hoe gaat de operatie?
De ingreep vindt plaats onder een blokverdoving van de arm of narcose in dagbehandeling. Tijdens de ingreep heeft een een strak opgeblazen bloedleegte band om uw bovenarm zodat in het operatie gebied alles goed zichtbaar is.

De incisie wordt aan de achterzijde van de pols, als het mogelijk is in de huidlijn gemaakt. Hierna wordt het ganglion losgemaakt en verwijderd. Vervolgens wordt het gewrichtskapsel open gemaakt om een eventueel aanwezig bothaakje te verwijderen. Bij hyperlaxiteit wordt het polskapsel strakker gemaakt met behulp van hechtingen. De huid wordt gesloten met onderhuidse oplosbare hechtingen en hechtpleisters.

U krijgt een drukkend verband en in veel gevallen een gipsspalk. Dit om het polskapsel goed te laten genezen.

Wat mag ik na de operatie?
Het drukverband en spalk mag u na 5 dagen zelf verwijderen. Laat de hechtpleisters wel zitten. Deze kunnen kort nat worden tijdens het douchen.
Doe gedurende 4 weken een polsbrace om tijdens zware activiteiten.
Na 8-10 dagen vindt er een litteken controle plaats op de polikliniek. De hechtpleisters zullen dan worden verwijderd.


Download hier de .pdf over Ganglion

Glomus tumor

SYMPTOMEN OF KLACHTEN BIJ GLOMUS TUMOR:

Zeer specifieke pijn in de nageltop, die vaak erger wordt bij kou.


BEHANDELING VOOR GLOMUS TUMOR

Hoe gaat de operatie?
De behandeling van een glomus tumor is opera ef verwijderen van de zwelling. Dit kan plaats vinden onder plaatselijke verdoving. Uw nagel dient verwijderd te worden. Via een lengte incisie in uw nagelbed kan de tumor dan worden verwijderd. Het nagelbed wordt gehecht of gelijmd en de nagel wordt als spalk terug geplaatst. Deze zit los en zal na 2-1 weken eraf vallen of worden verwijderd.

U krijgt een vingerverband en een sling.

Wat mag ik na de operatie?
Na 1-2 dagen mag het verband eraf en kunt u de vinger gebruiken. De oude nagel dient als spalkje en haalt de gevoeligheid van het nagelbed een beetje weg. U dient wel voorzichtig te zijn dat u deze er niet af stoot. Bij dingen doen is het verstandig om er een vingerverband omheen te doen. Deze kunt u bij de apotheek verkrijgen. Na een week zien wij u terug op de polikliniek om de nagel en de hechtingen te verwijderen. Hierna is het het beste om de vinger zo veel mogelijk te laten drogen aan de lucht. De nagel zal langzaam weer terug groeien. Omdat er een litteken is gemaakt in het nagelbed kan het zijn dat de nagel hierdoor een richel of deuk oploopt. Meestal trekt dit na maanden weer weg, maar soms is het blijvend. De pijn die u had is wel gelijk verdwenen.


Download hier de .pdf over Glomus tumor

Hyperlaxiteit

SYMPTOMEN OF KLACHTEN BIJ HYPERLAXITEIT:

Pijn in pols of duim. Niet langdurig dingen kunnen vasthouden. Klik in pols bij bewegen. Pijn vaak erger aan het einde van de dag.
Meer info over hyperlaxiteit ->


BEHANDELING VOOR HYPERLAXITEIT POLS – Herstel banden/ stabiliteit

Hoe gaat de operatie?
De ingreep vindt plaats onder een blokverdoving van de arm of narcose in dagbehandeling. Tijdens de ingreep heeft een een strak opgeblazen bloedleegte band om uw bovenarm zodat in het operatie gebied alles goed zichtbaar is.
Het litteken zal in de lengte richting over de achterkant van de pols lopen om goed overzicht te krijgen in de pols. Na het openen van het polskapsel wordt gekeken of de band alleen opgerekt is of daadwerkelijk is afgescheurd. Vaak kan de band hersteld worden met hechtingen. Soms wordt hierbij een hechting bevestigd aan het bot door middel van een klein schroefje. Deze procedure kan voor verschillende banden in de pols gebruikt worden.
Na herstel van de band wordt het polskapsel gesloten. De huid wordt gehecht met onderhuidse oplosbare hechtingen en hechtpleisters. U krijgt een drukkend verband en een gips spalk.
In sommige gevallen bij het volledig afscheuren van het SL ligament wordt een Brunelli plastiek toegepast. Deze ingreep zal apart worden beschreven.


operatie Hyperlaxiteit pols

1. Incisie
2. Incisie bij dermato fasciëctomie

A. CMC V
B. HT ligament
C. LT ligament
D. SL ligament

3. Verband

Download hier de .pdf over Hyperlaxiteit pols


BEHANDELING VOOR DUIMBASIS INSTABILITEIT


operatie Hyperlaxiteit
1. Incisie, of
2. Incisie
3. ‘Volar beak’ ligament
4. Verband

Wat mag ik na de operatie?
U heeft een verband, een spalk en een mitella. De eerste dagen dient u uw hand hoog te houden om zwelling tegen te gaan. Zwelling geeft meer pijn en stijfheid.
Na een week komt u op controle op de polikliniek. De handtherapeut zal uw spalk vervangen en starten met oefentherapie. De spalk dient 4 weken dag en nacht (ook tijdens douchen) gedragen te worden. Hierna wordt deze langzaam afgebouwd onder begeleiding van de handtherapeut.


Download hier de .pdf over Hyperlaxiteit duim

Mallet vinger

SYMPTOMEN OF KLACHTEN BIJ MALLET VINGER:

Een Mallet vinger is een vinger waarvan u het eindkootje niet meer kan strekken omdat de strekpees is geknapt. Over het algemeen is een Mallet vinger niet pijnlijk.


BEHANDELING VOOR MALLET VINGER

1. Hoe gaat de spalktherapie?
Vaak is door de huisarts al gestart met spalktherapie. Indien dit nog niet gebeurd is, is het aan te raden gedurende 8 weken de vinger in een kleine strekspalk te houden zodat de gescheurde pees kan herstellen. De spalk mag echter in die 8 weken niet af, ook niet om te verschonen, tenzij de vinger recht gehouden wordt op tafel of met een ondersteuning. Er wordt vaak gebruik gemaakt van kant en klare Mallet spalken. In deze spalken komt het nog wel eens voor dat de vinger niet volledig gestrekt zit en de pees dus niet in een goede stand kan vast groeien. Het verdient de voorkeur om een spalk om maat te laten maken door een gipsmeester, die ervaring heeft met het maken van Mallet spalken op maat.

2. Hoe gaat de operatie?
Indien bovenstaande behandelingen niet heeft geholpen, is een operatie de volgende stap. Meestal vindt dit plaats onder plaatselijke verdoving. Hierbij wordt via een incisie aan de achterzijde van de vinger de pees opgezocht en gehecht. Omdat de pees hier erg dun is (1-2 mm) zal de hechting worden ondersteund door een inwendige spalk. Hiervoor wordt een metalen pin (k-draad) geboord via het uiteinde van de vinger door het eindkootje waardoor deze niet kan buigen en de pees kan herstellen. De k-draad wordt na ongeveer 8 weken onder plaatselijke verdoving weer verwijderd.

Wat mag ik na de operatie?
Na 2-3 dagen mag het verband af. Dit kunt u zelf thuis afhalen. Indien u nog geen beschermspalk heeft, krijgt u dan een afspraak op de gipskamer die de spalk op maat zullen maken. Deze spalk dient als pijnstilling en kunt u dragen tijdens activiteiten. Hij mag omdat de k-draad als inwendige spalk dient en u dus beschermt tegen het buigen van het eindkootje. Het middenkootje moet juist wel gebogen worden om stijfheid te voorkomen.

Om zwelling tegen te gaan is het belangrijk de eerste dagen bij het lopen de sling te dragen, en bij zitten de hand op een kussen te leggen.

U mag na 2-3 dagen de vinger normaal gebruiken. De wond mag echter niet week worden, dus bijvoorbeeld niet in afwaswater of bad. Na een week komt u terug voor het verwijderen van de hechtingen en hechtpleisters. Tevens krijgt u dan van de handtherapeut oefenadviezen.

Na 8 weken zullen we u dus plannen voor een poliklinische ingreep waarbij onder plaatselijke verdoving de k-draad zullen verwijderen. Na het verwijderen van de k-draad is het gewricht over het algemeen wat stijver geworden. U gaat dan onder begeleiding van de handtherapeut dit voorzichtig trainen. Tijdens activiteiten wordt geadviseerd om de spalk nog wel te dragen om opnieuw knappen van de pees tegen te gaan.

Het is het streven dat u 8-12 weken na de operatie spalk vrij bent.


Download hier de .pdf over Mallet vinger

PROC STYLOIDEUS ULNA IMPINGEMENT

SYMPTOMEN OF KLACHTEN BIJ PROC STYLOIDEUS ULNA IMPINGEMENT:

Chronische polsklachten aan de pinkzijde van de pols. We noemen dit ‘ulnar sided wrist pain’. Eén van de oorzaken van ulnar sided wrist pain is een te lange processus styloideus van de ulna. Dit te lange botpuntje kan dan bij het naar buiten bewegen van je pols tegen het triquetrum aan tikken, wat op de lange termijn heel plaatselijke slijtage van het botje kan geven en hiermee gepaard gaande pijnklachten kan veroorzaken. De diagnose is vast te stellen op een röntgen foto en soms kan het nodig zijn om aanvullend een MRI te maken.


BEHANDELING VOOR ULNA IMPINGEMENT

1. Hoe gaat de spalktherapie?
Dit is vaak de eerste stap in de behandeling. Vaak kan het dragen van een spalk gedurende een paar weken rust brengen in de pols en zijn de pijnklachten dan ook weer verdwenen. Hierbij is het dan ook aan te raden om samen met de handtherapeut te werken aan de polshouding om de dartpijl gooi beweging te minimaliseren.

2. Hoe gaat de operatie?
Indien spalkbehandeling en handtherapie onvoldoende werkt is de behandeling van ulna impingement het te lange botpuntje inkorten zodat deze niet meer tegen het triquetrum kan aantikken. Dit vindt plaats in dagbehandeling onder een regionaal blok of algeheel anesthesie. U krijgt een drukkend verband en een gipsspalk in het verband ter pijnstilling.

Wat mag ik na de operatie?
Na de operatie gaat u naar huis met een verband om, waarin de gipsspalk ook zit. U krijgt een sling mee om tijdens het lopen de hand in te hangen en als u zit of ligt is het verstandig de hand hoog te leggen op een kussen.
Na 3-5 dagen komt u terug op de gipskamer. Zij zullen het verband verwijderen en u krijgt een polsspalk. Deze spalk dient 4 weken dag en nacht gedragen te worden en mag bijvoorbeeld ook niet af met douchen. Het is aan te raden om een douchehoes aan te schaffen.

Na 1 week gaat u starten met oefentherapie onder begeleiding van de handtherapeut. Zij gaat u ook begeleiden bij het afbouwen van de brace na 4 weken en het op trainen van de pols. Dit neemt gemiddeld 8-16 weken in beslag.

De pijnklachten van voor de operatie zijn vaak snel verdwenen. U krijgt er wel tijdelijk een andere pijn voor terug. Het eindresultaat wat betreft beweeglijkheid en kracht is pas na 1,5 jaar bereikt. De eerste 3 maanden is het normaal dat het litteken wat rood/ paarsig is en verdikt. Door massage en goede huidverzorging rondom het litteken kunt u dit verbeteren.
Het uiteindelijke resultaat van het litteken is pas na een jaar zichtbaar.


Download hier de .pdf over Proc styloideus ulna impingement

PT ARTROSE (PISOTRIQUETRALE ARTROSE)

SYMPTOMEN OF KLACHTEN BIJ PT ARTROSE:

PT artrose is een oorzaak van wat we noemen ‘Ulnar-sided wrist pain’. Dit zijn pijnklachten aan de pink zijde (ulnaire zijde) van de pols. De klachten worden veroorzaakt door het niet goed scharnieren van het PT gewricht. Dit is een gewricht tussen het os pisiforme en het os triquetrum.
De diagnose wordt gesteld op basis van de klachten en de bevindingen bij lichamelijk onderzoek. Er is aan de buitenkant vaak niets te zien, maar druk op het PT gewricht geeft herkenbare pijnklachten. Aanvullend wordt een speciale röntgen foto gemaakt van het PT gewricht waar de artrose of standsafwijking van het gewricht op te zien is. In sommige gevallen kan om de diagnose te stellen een injectie met pijnstillers gegeven worden in het PT gewricht. Indien mensen na deze injectie het grootste deel van hun pijnklachten kwijt zijn ondersteunt dit de diagnose.


BEHANDELING VOOR PT ARTROSE

1. Hoe gaat de spalktherapie?
In eerste instantie wordt gestart met spalktherapie en een pols-programma. Soms gaan de klachten namelijk gepaard met een peesontsteking. Een van de twee grote polsbuigers (FCU) loopt precies in dit gebied en zit deels vast aan het pisiforme bot. Door de pols 4 weken goed rust te geven met een polsbrace en deze daarna onder begeleiding van de handtherapeut af te bouwen kan de peesontsteking herstellen en zullen de pijnklachten hierdoor afnemen.

2. Hoe gaat de injectie?
Indien spalktherapie en handtherapie onvoldoende helpt kan een steroïd injec e de volgende stap zijn. Ook dit is gericht op de behandeling van de ontsteking van de buigpees.

3. Hoe gaat de operatie?
Als de klachten ondanks spalktherapie niet zijn verbeterd is een operatie de volgende stap. Het os pisiforme is een sesambotje en kan gemist worden. Uit onderzoek blijkt dat na een jaar er geen verschil zit in kracht tussen mensen met en zonder een pisiform bot.

Wat mag ik na de operatie?
Na de operatie gaat u naar huis met een verband met gipsspalk om hand/pols. Dit dient 3 dagen te blijven zitten. U krijgt een sling mee voor tijdens het lopen om de pols te ondersteunen en de zwelling te verminderen. Tijdens zitten is het verstandig de hand op een kussen te leggen.

Na 3 dagen mag u het verband inclusief de spalk zelf afhalen. U mag de hand gebruiken voor de dagelijkse dingen. Vaak is het wel gevoelig rondom het opera e gebied en is het wennen dat het bot er niet meer zit. Daarom wordt voor comfort geadviseerd om een polsbrace om te doen. Zware activiteiten worden afgeraden de eerste 4 weken. Het litteken is de eerste 12 weken gevoelig, met name bij er op steunen. Het dragen van de spalk overdag of een wielrenhandschoen kan dit verlichten.

De eerste 3 maanden is het normaal dat het litteken wat rood/ paarsig is en verdikt. Door massage en goede huidverzorging rondom het litteken kunt u dit verbeteren. Het uiteindelijke resultaat van het litteken is pas na een jaar zichtbaar. Het uiteindelijke resultaat wat betreft kracht is pas na 1,5 jaar behaald.


Download hier de .pdf over PT artrose

Quervain tendinitis

SYMPTOMEN OF KLACHTEN BIJ DE ZIEKTE VAN QUERVAIN TENDINITIS:

Pijn in duimregio of pols. Dingen niet meer goed kunnen vasthouden.
Meer info over de ziekte van Quervain ->


BEHANDELING VOOR DE ZIEKTE VAN QUERVAIN TENDINITIS

Hoe gaat de operatie?
De operatie vindt meestal plaats onder plaatselijke verdoving. Hiervoor krijgt u 1-2 prikken rondom de vernauwde tunnel aan de duimkant van uw pols. Vervolgens wordt een strakke bloedleegte band om uw bovenarm opgeblazen, zodat in het operatie gebied alles goed zichtbaar is. Er wordt een kleine gebogen incisie geplaatst en de tunnel wordt geopend. Vaak is er nog een extra tunnel in de tunnel aanwezig die ook geopend dient te worden. Hierna wordt de huid gesloten met oplosbare, onderhuidse hechtingen en krijgt u hechtpleisters en een drukkend verband.


operatie Quervain tendinitis
1. Incisie
2. Vernauwde tunnel
3. Openen tunnel
4. Verband

Wat mag ik na de operatie?
U krijgt een drukverband en mitella. Het verband mag u zelf na 3 dagen verwijderen. Laat de hechtpleisters op de wond zitten. Deze worden voor u verwijderd op de polikliniek na 8-10 dagen. U kunt met deze pleisters kort douchen. De eerste 4 weken dient u zware dingen te doen met ondersteuning van een brace.


Download hier de .pdf over Quervain tendinitis

Reuma handen

SYMPTOMEN OF KLACHTEN BIJ REUMA HANDEN:

Zwelling rondom gewrichten. Pijn in gewrichten. Stijfheid in de vingers of pols.
Meer info over reuma handen ->


BEHANDELING VOOR REUMA HANDEN

Afhankelijk van de schade die is ontstaan door de chronische ontsteking van de reumatoïde artritis zijn er verschillende operaties mogelijk. De operaties zijn gericht op het functieherstel. Reuma is niet door middel van een operatie te genezen.

1. (Strek) Pees herstel
Door langdurige ontstekingen bij reuma handen kunnen pezen spontaan knappen. Bijna altijd gaat het hier om het knappen van de strekpezen aan de achterzijde van de hand of pols. U merkt dit, doordat de vinger(s) ineens hangt(en) en u ze wel kunt buigen, maar niet meer kan strekken. Soms zijn de pezen geknapt door het schuren langs bothaken, ontstaan in de pols door artrose.

Tijdens de operatie zal geprobeerd worden de geknapte pezen te herstellen. Bij reuma kan je de uiteinden van de pees zelden nog aan elkaar hechten en ga je op zoek naar een goede pees in de buurt waar je de geknapte pees aan vast hecht (peestranspositie) of je gebruikt een intacte pees om de strekfunctie over te nemen (peestransfer). In sommige gevallen kun je de pees herstellen door tussen beide uiteinden een stukje pees te zetten (peestransplantaat).

Dit zijn ingrepen die plaatsvinden onder narcose of een blokverdoving van de arm. Na de ingreep zult u tenminste 8 weken continu in een spalk zitten om te voorkomen dat de nieuw gereconstrueerde pees knapt. Wel gaat u vanaf een paar dagen na de operatie aan de gang met een intensief oefenprogramma onder begeleiding van de handtherapeut o te voorkomen dat de nieuwe pees vast gaat zitten in litteken weefsel.

Door langdurige ontstekingen (arthritis) kan schade aan het kraakbeen van de gewrichten ontstaan en treedt er artrose op. Artrose geeft pijn en stijfheid van gewrichten. In geval van artrose zijn de volgende ingrepen mogelijk:

2. Gewrichtsprothese
De ingreep vindt plaats onder een blokverdoving van de arm, maar kan ook onder plaatselijke verdoving plaatsvinden als het eindgewricht van uw vinger wordt vervangen. Aan het begin van de ingreep krijgt u eenmalig antibiotica. Vervolgens wordt er een strakke band opgeblazen om uw bovenarm om onder bloedleegte te kunnen werken. De incisie wordt geplaatst aan de achterzijde van het gewricht. Vervolgens moet de pees losgemaakt worden om in het gewricht te kunnen komen. Het versleten kraakbeen van beide kanten van de betrokken botten wordt verwijderd en er wordt ruimte gemaakt voor de nieuwe prothese. Deze zal meestal van siliconen gemaakt zijn. Na het plaatsen van de juiste maat prothese, wordt de pees weer terug gehecht en de huid gesloten met niet oplosbare hechtingen.

Wat mag ik na de operatie?
Omdat de pees goed moet kunnen herstellen, krijgt u een (gips)spalk om te voorkomen dat u per ongeluk te veel spanning op de pees zet en deze scheurt. Deze spalk dient u 6-8 weken continu, dus ook tijdens douchen te dragen.

U gaat wel 1-2 dagen na de operatie al starten met handfysiotherapie. Dit om te voorkomen dat de pees vast gaat zitten in het litteken weefsel. De handtherapeut gaat met u een opbouw schema maken, om langzaam de spanning op de gehechte pees in 8-12 weken op te bouwen. Na 8-10 dagen worden poliklinisch de huid hechtingen verwijderd.
Na 8 weken mag de spalk bij lichte dagelijkse bezigheden af. Het streven is dat u na 12 weken spalk vrij bent.
Hou er rekening mee dat u niet mag autorijden met een spalk om.

3. Vastzetten gewricht (arthrodese)
De ingreep vindt plaats onder een blokverdoving van de arm, maar kan ook onder plaatselijke verdoving plaatsvinden als het eindgewricht van uw vinger wordt vervangen. Aan het begin van de ingreep krijgt u eenmalig antibiotica. Vervolgens wordt er een strakke band opgeblazen om uw bovenarm om onder bloedleegte te kunnen werken. De incisie wordt geplaatst aan de achterzijde van het gewricht. Vervolgens moet de pees losgemaakt worden om in het gewricht te kunnen komen. Het versleten kraakbeen van beide kanten van de betrokken botten wordt verwijderd om ervoor te kunnen zorgen dat de twee bot uiteinden aan elkaar gaan vast groeien. Deze worden tegen elkaar aangeduwd met metalen pennetjes (k-draden) of een schroefje. Tenslotte wordt de huid gehecht met niet oplosbare hechtingen. U krijgt een spalk om te voorkomen dat u per ongeluk kracht zet op het gewricht, waardoor de k-draden of schroef los zou kunnen te zitten en het gewricht niet vast groeit. Deze spalk is voor 6-8 weken.

Wat mag ik na de operatie?
Na de operatie dient uw gewricht 6-8 weken beschermt te worden door een spalk. Deze moet dag en nacht gedragen worden, ook tijdens het douchen. Na 6-8 weken zal u onder begeleiding van de handtherapeut deze gaan afbouwen.
Hou de hand de eerste dagen hoog om zwelling tegen te gaan. Hierna mag u in principe alle activiteiten doen, met spalk om.U komt op de polikliniek na 8-10 dagen voor het verwijderen van de hechtingen. De handtherapeut zal u een paar keer zien om met u te werken aan de beweeglijkheid van de andere gewrichten, omdat deze door de zwelling van de operatie stijf kunnen worden.
Hou er rekening mee dat u met de spalk niet mag autorijden, tenzij u toestemming heeft van uw autoverzekering.

Skiduim

SYMPTOMEN OF KLACHTEN BIJ EEN SKIDUIM:

Krachtverlies in duim. Pijn in duim. Dingen niet meer goed kunnen vasthouden.
Meer info over skiduim ->


BEHANDELING VOOR SKIDUIM – Stabiliseren duimgewricht

Hoe gaat de operatie?
De ingreep vindt plaats onder een blokverdoving van de arm of narcose in dagbehandeling. Tijdens de ingreep heeft een een strak opgeblazen bloedleegte band om uw bovenarm zodat in het operatie gebied alles goed zichtbaar is.
De duim kan op verschillende plekken instabiel zijn, dus de plek van de incisie kan per persoon verschillen. De band wordt opgezocht en verstevigd met hechtingen. Soms is het nodig om hierbij een hechting vast te maken aan het bot door middel van het plaatsen van een klein schroefje. In sommige gevallen moet een hele nieuwe ban gemaakt worden. Hiervoor wordt dan een stukje pees gebruikt aan de binnenzijde van de pols. De huid wordt gesloten met niet oplosbare hechtingen die na 8-10 dagen worden verwijderd op de polikliniek.

Wat mag ik na de operatie?
U krijgt een verband, spalk en mitella. Hou de hand goed hoog de eerste dagen om zwelling te voorkomen. De spalk zal na 5 dagen op de polikliniek worden vernieuwd, omdat deze dan vaak door afnemen van de zwelling te wijd is geworden. De spalk dient u 4-6 weken dag en nacht (ook tijdens het douchen) te dragen. Hierna zal deze onder begeleiding van de handtherapeut worden afgebouwd.

Triggervinger

SYMPTOMEN OF KLACHTEN BIJ TRIGGERVINGER:

Vinger die tijdens buigen blijft hangen en niet meer vanzelf recht wil. Pijnlijke klik bij het buigen.
Meer info over triggervinger ->


BEHANDELING VOOR TRIGGERVINGER

Hoe gaat de operatie?
De operatie vindt meestal onder plaatselijke verdoving plaats. Hiervoor krijgt u 1-2 prikjes in de handpalm op de plek waar de tunnel zich bevind. Hierna wordt tijdelijk de bovenarm afgeknepen door een strak opgeblazen bloedleegte band, zodat alles in het operatie gebied goed te zien is. De incisie wordt vaak in een huidlijn geplaatst. Vervolgens wordt de vernauwde tunnel opengemaakt en hierna kan de huid worden gesloten met niet oplosbare hechtingen die na 8-10 dagen poliklinisch zullen worden verwijderd. U krijgt een drukkend verband en mitella om zwelling de eerste 24 uur tegen te gaan.


tek05-triggerfinger handchirurgie

1. Incisie
2. Verband

Wat mag ik na de operatie?
Het verband mag na 24-48 uur worden verwijderd. In het verband kunt u al uw vingers bewegen.
Nadat het verband af gaat mag u eigenlijk alles doen maar zolang de hechtingen nog aanwezig zijn mag de wond niet te week of vies worden. De wond zou dan kunnen opengaan of geïnfecteerd kunnen raken.


Download hier de .pdf over Triggervinger