Carpaal tunnel syndroom

Wat is een carpaal tunnel syndroom?
Een carpaal tunnel syndroom is een aandoening waarbij een zenuw in de pols, de nervus medianus niet genoeg ruimte heeft, met andere woorden wordt afgekneld. Hierdoor kun je klachten krijgen van tintelingen, doofheid van de vingertoppen en krachtverlies. De klachten treden vaak op gedurende de nacht of tijdens fietsen en telefoneren. Dit komt omdat dan de pols in een knikstand staat, waardoor de zenuw extra wordt afgeklemd.

Hoe krijg je een carpaal tunnel syndroom?
De zenuw loopt in een tunnel met 9 buigpezen. Vaak wordt de zenuw bekneld doordat de pezen zwellen. Dit kan hormonaal veroorzaakt zijn, maar ook door overbelasting.

Moet ik er wat aan laten doen?
Een beknelde zenuw kan permanent beschadigd raken. Daarom is het goed om bij bovenstaande klachten naar de hand te laten kijken. Gevoel- en krachtverlies zijn vaak tekenen van beschadiging aan de zenuw. Dit kan getest gemeten worden met behulp van een EMG (elektromyografie).

De behandeling van een carpaal tunnel syndroom?
Bij een beginnend carpaal tunnel syndroom start de behandeling vaak door de pezen tot rust te laten komen met een nachtspalk. Deze moet dan tenminste 6-8 weken gedragen worden, wil het effect merkbaar zijn.
Indien er sprake is van gevoelsstoornissen, wat duidt op beschadiging van de zenuw, dan is vaak een een operatie, waarbij het dak van de tunnel wordt geopend, zodat er minder druk op de zenuw komt te staan, de volgende stap.

 

Naar info operatie ->

Naar diagnoses ->