Cubitaal tunnel syndroom

Wat is een cubitaal tunnel syndroom?
Bij een cubitaal tunnel syndroom zit er een zenuw klem (nervus ulnaris) aan de binnenzijde van de elleboog. Dit geeft vaak tintelingen in de pink en ringvinger. Daarnaast kan het leiden tot kracht verlies en verlies van de fijne motoriek. Dit merk je dan bijvoorbeeld doordat het vastmaken van kleine knoopjes niet meer makkelijk gaat.

Hoe krijg je een cubitaal tunnel syndroom?
Deze zenuw wordt vaak afgeklemd door een verkeerde houding. ‘s Nachts als mensen met hun elleboog geknikt slapen en overdag doordat ze zittend achter het bureau de zenuw afdrukken.

Moet ik er wat aan laten doen?
Een beknelde zenuw kan permanent beschadigd raken. Daarom is het goed om bij bovenstaande klachten naar de hand te laten kijken. Gevoel- en krachtverlies zijn vaak tekenen van beschadiging aan de zenuw. Dit kan getest gemeten worden met behulp van een EMG (elektromyografie).

De behandeling van een cubitaal tunnel syndroom?
Bij een beginnend cubitaal tunnel syndroom start de behandeling vaak door te letten op de slaaphouding en het mijden van afdrukken van de zenuw overdag. ‘s Nachts betekend dit vaak tijdelijk slapen met een elleboogbrace gedurende 8 weken. Overdag is het belangrijk om niet op de elleboog te leunen op een stoel of bureau.
Indien er sprake is van gevoelsstoornissen, wat duidt op beschadiging van de zenuw, dan is vaak een een operatie, waarbij het dak van de tunnel wordt geopend, zodat er minder druk op de zenuw komt te staan, de volgende stap.

 

Naar info operatie ->

Naar diagnoses ->