Wat is een ganglion?
Een ganglion is een cyste gevuld met een dikke gel. Deze vloeistof lijkt uit het gewricht te komen. Meestal komt een ganglion voor aan de achterzijde van de pols. Maar ze kunnen ook aan de binnenkant van de pols verschijnen (volair ganglion), aan de achterzijde van de vinger aan de basis van de nagel (mucoïd cyste) en aan de binnenzijde van de vinger op de pees (peesschede ganglion).

Hoe krijg je een ganglion?
De oorzaak van een ganglion is eigenlijk niet bekend. Het lijkt in de pols wel vaker voor te komen bij mensen die hypermobiel zijn. Daarnaast zie je een mucoïd cyste (ganglion bij de nagel) soms ontstaan als er slijtage in het onderliggende gewricht is. Dit geldt ook bij een ganglion aan de binnenzijde van de pols (volair ganglion), wat vaker gevonden wordt bij mensen met een duimbasis slijtage of slijtage van het polsgewricht.

Hoe weet ik of ik een ganglion heb?
Dit is vaak te zien of te voelen bij lichamelijk onderzoek. Aanvullend onderzoek is soms nodig in de vorm van een foto om artrose van de pols of vinger uit te sluiten. Een echo heeft over het algemeen geen toegevoegde waarde.

Moet ik er wat aan laten doen?
Een ganglion is een onschuldige aandoening en als deze geen pijn of andere klachten geeft dan hoef je er niets aan te laten doen.
Vaak zit de cyste echter in de weg en geeft deze hierdoor pijn bij het buigen van de pols zoals bij opdrukken. Een mucoïd cyste veroorzaakt meestal een deuk in de nagel en kan nog wel eens gaan ontsteken. Een ganglion op de pees kan ervoor zorgen dat de vinger tijdens het buigen ineens blijft hangen.

Wat is de behandeling van een ganglion?
Je kan een ganglion leeg zuigen. De cyste wand blijft dan echter bestaan en dit is vaak de reden dat het ganglion dan snel weer terug is. Een effectievere oplossing is dus het operatief verwijderen van de cyste. Afhankelijk van de plaats kan dit onder plaatselijke verdoving of onder een blokverdoving of narcose.

 

Naar info operatie ->

Naar diagnoses ->