Dupuytren

Wat is Dupuytren?
Dupuytren of ook wel koetsiershand genoemd is een goedaardige aandoening waarbij er strengen of knobbels bindweefsel worden aangemaakt in je handpalm. Het gevolg hiervan is dat je vingers langzaam krom getrokken worden en je deze niet meer kan strekken.
Vaak hebben mensen geen klachten van de Dupuytren strengen. Het is niet pijnlijk, alleen ongemakkelijk bij bijvoorbeeld het geven van een hand of het aantrekken van handschoenen.

Hoe krijg je Dupuytren?
Er lijkt een genetische aanleg te zijn, maar de oorzaak van Dupuytren is niet bekend. Het is een ziekte die met name bij Noordwest-Europese volkeren voorkomt en men zegt wel dat mensen met Dupuytren van de Vikingen afstammen.

Moet ik er wat aan laten doen?
Omdat het niet pijnlijk is en je iemand niet kan genezen van Dupuytren, wordt er vaak gezegd dat je er niets aan moet laten doen. Ook zouden operaties vaak mislukken. Gelukkig is dit niet zo en het is ook niet verstandig om de vingers erg krom te laten trekken. Hoe krommer de vingers, des te moeilijker de operatie. Daarnaast is de kans dan kleiner dat de vinger weer helemaal recht komt en moet je rekening houden op een langere en intensievere revalidatieperiode na de ingreep.
We adviseren daarom om de hand te laten beoordelen door een handchirurg indien je de hand niet meer plat op tafel kan leggen.

Wat is de behandeling van Dupuytren?
Er zijn een aantal behandelopties afhankelijk van de soort streng, de plek en de klachten.

  1. De naaldmethode: hierbij maak je de streng breekbaar door onder plaatselijke verdoving kleine gaatjes te prikken. Vervolgens breek je de streng dan kapot en wordt de vinger rechter of helemaal recht. Het voordeel van deze ingreep is dat het onder plaatselijke verdoving kan plaats vinden en dat je na 1-2 dagen je hand weer normaal kan gebruiken. Het nadeel is, dat de vinger vaak na 1-2 jaar weer krom gaat staan. Daarbij is het belangrijk om te weten dat niet elke streng geschikt is voor deze ingreep en dat de verdikkingen veroorzaakt door Dupuytren weefsel ook niet zullen verdwijnen.
  2. Injecties met het enzym collagenase: dit is een methode waarbij je het enzym collagenase in het Dupuytren weefsel spuit. Dit enzym maakt de streng zwakker en de dag erna kan je dan de vinger strekken. Helaas wordt dit middel momenteel in Nederland niet vergoed door de zorgverzekeraar.
  3. Partiele fasciectomie: hierbij wordt al het Dupuytren weefsel via incisies in de huid verwijderd. Deze ingreep vindt plaats onder een blokverdoving of narcose, daar het te uitgebreid is om dit onder plaatselijke verdoving te doen. Het voordeel van het uitgebreid verwijderen van het Dupuytren weefsel is dat de kans dat de strengen weer terug komen klein is. Het nadeel is dat je vaak 4-8 weken moet uit trekken voor de revalidatie periode. Dit betekent niet dat je je hand niet mag gebruiken, maar wel dat je intensief oefeningen moet doen om stijfheid door zwelling en littekenweefsel tegen te gaan.
  4. Dermo fasciectomie: dit is een ingreep waarbij je niet alleen het Dupuytren weefsel weg haalt, maar ook huid. Vaak is dit nodig bij mensen die voor de tweede keer geopereerd worden aan hun Dupuytren of die een zeer uitgebreide kromstand van hun vinger hebben ontwikkeld.

 

Download hier de uitgebreide folder met uitleg over dupuytren

 

Naar info operatie ->

Naar diagnoses ->