Quervain tenditinitis

Wat is de ziekte van Quervain?
Dit is een peesontesteking welke reeds in 1895 beschreven door een Zwitserse chirurg Fritz de Quervain. Tegenwoordig wordt het ook wel BlackBerry duim genoemd. Er is sprake van een ontsteking van de strekpezen van de duim die op polsniveau door een tunnel lopen. Dit geeft pijnklachten aan de duimzijde van de pols. Soms is hier ook een zwelling voelbaar of zichtbaar. Met name de duim optillen en dingen vastpakken zijn pijnlijk.

Hoe weet ik of ik Quervain heb?
De diagnose wordt gesteld op basis van de klachten, symptomen en het lichamelijk onderzoek. De peesontsteking kun je niet zien op een foto en ook in het bloed zijn zelden afwijkingen zichtbaar.

Wat is de oorzaak van Quervain?
Een duidelijke oorzaak is vaak niet aan te wijzen. Soms kan een verkeerde (werk)houding een uitlokkende factor zijn. We zien deze peesontsteking meer bij vrouwen. Ook lijkt er een hormonale component mee te spelen, daar het ook meer gezien wordt tijdens de zwangerschap.

Moet ik er wat aan laten doen?
Dit hangt af van de klachten. Soms gaan de klachten vanzelf over. Als echter de pijn blijft bestaan en iemand zijn dagelijkse bezigheden niet meer kan uitvoeren is het verstandig er naar te laten kijken.

Quervain tendinitis - handchirurg - handsoncare

Wat is de behandeling?
Afhankelijk van de duur van de klachten en de bevindingen bij onderzoek kan meestal begonnen worden met spalk behandeling. Deze dient de eerste 4 weken veel gedragen te worden en na 4-6 weken kan dan begonnen worden met langzaam afbouwen onder begeleiding van de handtherapeut. In de meeste gevallen zijn mensen dan na 3-4 maanden klachten- en spalk vrij. In de gevallen waar spalk therapie niet helpt is de volgende stap openen van de tunnel zodat de twee strekpezen van de duim die door deze tunnel lopen, weer voldoende ruimte hebben om te glijden. Dit is een ingreep die veelal onder plaatselijke verdoving in dagbehandeling plaats vindt.

 

Naar info operatie ->

Naar diagnoses ->