Reuma handen

 

Wat is reuma?
Reuma is een verzamelnaam geworden voor verschillende aandoeningen. Echter in de hand- en polschirurgie bedoelen wij met reuma vaak reumatoide artritis (R.A.). Er is dan sprake van een ontsteking van het slijmvlies in gewrichten. Dit is dus iets anders dan artrose, waarbij er sprake is van slijtage.

Hoe weet ik of ik reuma heb?
Soms kan in het bloed een reuma factor worden aangetoond. Echter deze is in veel gevallen niet aanwezig. De diagnose wordt gesteld op grond van de klachten en verschijnselen.

Moet ik er wat aan laten doen?
Tegenwoordig kan R.A. goed met medicijnen onder controle worden gehouden. Hierdoor zijn de ontstekingen minder langdurig en heftig aanwezig en wordt de schade aan pezen en gewrichten beperkt. Wel kan vaak de handtherapeut helpen bij adviezen in huis bij de dagelijkse bezigheden en een oefenprogramma maken om de handfunctie optimaal te houden.

Als ontstekingen langdurig blijven bestaan kan dit wel leiden tot slijtage van gewrichten en beschadiging van pezen. Dan is vaak chirurgische ingrijpen wel noodzakelijk ter vermindering van de pijn en verbetering van de handfunctie.

Naar diagnoses ->