Wat is een skiduim?
Een skiduim is een duim die instabiel is geworden door het slapper worden of scheuren van een band aan de binnenzijde van het duimgewricht. Dit kan ontstaan door een val waarbij de duim naar de zijkant is getrokken omdat deze bijvoorbeeld achter de band van een skistok is blijven hangen. Het kan ook in de loop van de tijd ontstaan door continu overrekken van de duim bij bepaalde beroepen zoals bijvoorbeeld nagelstylist, waarbij veel kracht op de binnenband van de duim wordt gezet.

Hoe weet ik of ik een skiduim heb?
Instabiliteit van het duimgewricht geeft vaak pijnklachten en krachtverlies. Het is lastig om dingen tussen duim en wijsvinger vast te houden.
De diagnose wordt gesteld op basis van de klachten en lichamelijk onderzoek. Bij lichamelijk onderzoek wordt gekeken naar de instabiliteit van het gewricht. Soms zie je bij de instabiele duimen ontstaan na een overrekking een breukje op de foto. Daarom wordt vaak ook aanvullend een rontgen foto gemaakt.

Moet ik er wat aan laten doen?
Afhankelijk van de mate van instabiliteit en de klachten is het nodig om er iets aan te laten doen. Vaak kan worden volstaan met de band rust geven door middel van een duimspalk die tenminste 4-6 weken continu gedragen dient te worden, zodat de gescheurde band zich kan herstellen. Hierna volgt dan een duimstabilisatie programma om de duim weer krachtig te maken. In sommige gevallen is het nodig om de band operatief te herstellen. Dit is een ingreep die in dagverpleging onder een verdoving van de arm of narcose plaats vindt en ook gevolgd wordt door 6 weken spalk therapie om de band goed te laten herstellen.

 

Naar info operatie ->

Naar diagnoses ->