Wat is een triggervinger?
Een triggervinger of ook wel hokkende vinger is een vinger die ineens tijdens het buigen vast blijft zitten. Dit is erg pijnlijk en soms moet u dan met uw andere hand de vinger weer recht trekken.

Hoe krijg je een triggervinger?
Een triggervinger wordt veroorzaakt doordat de buigpezen niet meer soepel door hun tunnels heen glijden. Meestal blijven ze hangen in de tunnel in de handpalm, de A1 pulley.
Dit kan komen om dat de pees gezwollen is, of omdat de tunnel nauwer is geworden.
Een zwelling van de pees kan ontstaan door overbelasting, maar ook door hormonale veranderingen.

Moet ik er wat aan laten doen?
Over het algemeen is een triggervinger een pijnlijke aandoening. Daarnaast is er vaak sprake van functieverlies. Derhalve is het verstandig er wel wat aan te laten doen.

De behandeling van een triggervinger?

  1. Spalktherapie: bij een beginnende triggervinger kan het soms voldoende zijn om de pees rust te geven door middel van het dragen van een klein spalkje om de vinger.
  2. Injectie met corticosteroiden: Het geven van een steroidinjectie is gericht op het laten ontzwellen van de pees. Soms merken mensen na een week al effect van de steroiden en beweegt de vinger soepeler, maar het kan ook enkele weken duren.
  3. Operatie: hierbij wordt onder plaatselijke verdoving de A1 pulley gekliefd. De pees kan hierdoor niet meer vast lopen in deze tunnel en u kunt u vinger direct na de ingreep weer goed bewegen.

 

Naar info operatie ->

Naar diagnoses ->